Историјат

Halloumi или halumi је древни архетип сира. Први подаци о Халоумију говоре да је произведен од млека муфлона који је живео на просторима Југозападне Азије и Јужне Европе. Кроз историју су боравили на Балкану и на Криму. Изумрли су пре око 3000 година.


Први писани подаци у османским изворима о Халоумију су из XВИ века. Сматра се да је реч "халум" настала из коптског језика у ком је означавала реч за сир! Употреба Халоумија у исхрани задњих 2000 година је највише присутна у земљама попут Кипра, Грчке, Турске, Либана, Египта и Либије, као и у земљама Медитерана.


Најновија истраживања показују према подацима грнчарије пронађене у централној Пољској, област Кујава да је сир прављен пре више од 7500 година. У близини тог места су пронађени остаци костију крава, према подацима Универзитета из Бристола. Најстарије сликовито писмо о производњи сира потиче из Месопотамије из периода 3500 до 2800 година пре нове ере. Стари Грци су 2000 година пре нове ере користили млеко и сир не само за исхрану већ су их приносили у част Богова!


Халоуми је полутврди сир направљен од овчијег, козјег, крављег млека или помешаних поменутих. Некада се Халоуми израђивао искључиво од козјег и овчијег млека, био је изузетно слан и чувао се у сопственој саламури са зачином нане. Повећањем потражње и захтева конзумената који желе мало нежнији укус Халоуми се почео израђивати и од крављег млека, мање сланог укуса.


Важност овог сира је у томе што има посебно фину конзистенцију. Халоуми је млечни производ који кад се изложи високој температури задржи првобитни облик!


Зашто Халоуми сир?

Наш Халоуми се израђује од млека домаћих животиња које пасу на пашњацима, напајају се изворском водом или са реке Каменице са падине Каблара. Наш Халоуми је ручни рад! Захтева пажњу и посвећеност у изради! Све се мора обављати у савршеном реду да бисмо постигли фину конзистенцију и специфичан укус!


Додатак лековитог биља такође је битан јер појачава укус и помаже у очувању квалитета!