Istorijat

Halloumi ili halumi je drevni arhetip sira. Prvi podaci o Haloumiju govore da je proizveden od mleka muflona koji je živeo na prostorima Jugozapadne Azije i Južne Evrope. Kroz istoriju su boravili na Balkanu i na Krimu. Izumrli su pre oko 3000 godina.


Prvi pisani podaci u osmanskim izvorima o Haloumiju su iz XVI veka. Smatra se da je reč "halum" nastala iz koptskog jezika u kom je označavala reč za sir! Upotreba Haloumija u ishrani zadnjih 2000 godina je najviše prisutna u zemljama poput Kipra, Grčke, Turske, Libana, Egipta i Libije, kao i u zemljama Mediterana.


Najnovija istraživanja pokazuju prema podacima grnčarije pronađene u centralnoj Poljskoj, oblast Kujava da je sir pravljen pre više od 7500 godina. U blizini tog mesta su pronađeni ostaci kostiju krava, prema podacima Univerziteta iz Bristola. Najstarije slikovito pismo o proizvodnji sira potiče iz Mesopotamije iz perioda 3500 do 2800 godina pre nove ere. Stari Grci su 2000 godina pre nove ere koristili mleko i sir ne samo za ishranu već su ih prinosili u čast Bogova!


Haloumi je polutvrdi sir napravljen od ovčijeg, kozjeg, kravljeg mleka ili pomešanih pomenutih. Nekada se Haloumi izrađivao isključivo od kozjeg i ovčijeg mleka, bio je izuzetno slan i čuvao se u sopstvenoj salamuri sa začinom nane. Povećanjem potražnje i zahteva konzumenata koji žele malo nežniji ukus Haloumi se počeo izrađivati i od kravljeg mleka, manje slanog ukusa.


Važnost ovog sira je u tome što ima posebno finu konzistenciju. Haloumi je mlečni proizvod koji kad se izloži visokoj temperaturi zadrži prvobitni oblik!


Zašto Haloumi sir?

Naš Haloumi se izrađuje od mleka domaćih životinja koje pasu na pašnjacima, napajaju se izvorskom vodom ili sa reke Kamenice sa padine Kablara. Naš Haloumi je ručni rad! Zahteva pažnju i posvećenost u izradi! Sve se mora obavljati u savršenom redu da bismo postigli finu konzistenciju i specifičan ukus!


Dodatak lekovitog bilja takođe je bitan jer pojačava ukus i pomaže u očuvanju kvaliteta!